24 Kasım 2017.
Tarihe büyük tanıklıklar etmiş olan İstanbul şehrinin semtleri bir bir değişime uğradığı hepimizin malumudur. Karaköy, Topağacı ve Arnavutköy’den sonra Balat listedeki sırasında yer aldı. Yeni açılan cafeler, var olan sanat galerileri bir yana eski ruhu koruyan eski esnafın çatışmasını görebiliyoruz Balat sokaklarında. Son zamanlarda turistler için bile sokak gezileri düzenlenen Balat’ta, bazı mahalle sakinleri memnunken bazıları bu değişimden oldukça şikayetçi bir durumda.
Balat değişen yeni çehresiyle beraber içerisinde pek çok farklılıkları barındırıyor. Sokaklarda yürümeye başladığınızda, bir tarafınızda asılı çamaşırları görmeniz mümkün. Diğer tarafa döndüğünüzde ise butik cafelerin sokaklara kattığı renkleri görüyorsunuz. Bu iki yaşamaya devam eden semt ruhu, yerli halkın mahalle kültürümüzü koruyalım hemde hayatımıza bakalım derdinde. Yeni butik cafelerin sahipleri ise geçimlerini sağlayacak ekmek parasının peşinde.
Hafta sonlarının çok daha yoğun yaşandığı Balat’ta, her çeşit insanı görmeniz mümkün. Evinde ısınmak için odun keseni de, yollarda seyyar satıcılık yapan insanların arasında çocukluklarını yaşamaya çalışan mahallenin çocukları da koşturuyor. Birçok farklılığı görebildiğimiz bu semt, yeni çehresine alışmaya çalışırken eski mahalle kültüründen kopmamaya çalışmasının bir çatışma haline geldiği bir noktada bulunuyor.
Balat sokaklarında gezerken mikrofon uzattığımız mahalle halkı ve işletmeciler kendi aralarında da düşünce çatışması halinde. Kimi bu değişimin çok iyi geldiğini ifade ederken, kimi de yeni oluşan çehreyle beraber çevrenin kötüleştiğinden yakınıyor…
Eliza Kalfa (Maison Kahve & Antika Dükkanı sahiplerinden)
Balat sokaklarında gezerken pek çok vintage cafe görmeniz mümkün. Bu sokaklara ev sahipliği eden dükkanlardan biri olan Maison ise hem dekorasyonu hem de cafenin oluşma fikri bakımından çok dikkat çekici bir pozisyonda.
Kahvenizi yudumlarken, almak isteyebileceğiniz antikaları seçme özgürlüğü veren mekanın sahiplerinden Eliza Balat, Mecidiyeköy’den Balat’a taşındığını ve artık bu semt yaşadığını söyleyerek sözlerine başlıyor. Kızının buradaki üniversitede okuduğunu ve onlara Balattaki yerlerin değişime uğradığını söylemesiyle karar verdiklerinden bahsediyor. Aile olarak eskiye olan meraklarından olsa gerek buradaki cafe açma düşüncesi onlara sıcak gelmiş. “Balat’ta iki türlü hayat vardır.” diyen Kalfa, hem yabancıların hem iş adamlarının hatta eski mahalleli dışında artık Suriyeli insanlarında yaşandığını söylüyor. Balat’ın eskiden bugüne değişiminin daha iyi olduğunu bildiğini de belirtiyor. Eskiden Balat sokaklarına gece çıkmanın çok daha zor olduğu düşüncesine sahip kendisi. Bir buçuk yıldır bu işletmeyi yönetenlerden biri olan Kalfa, semtin bazı insanlarından şikayetçi olduğunu bölgede uyuşturucu kullanan insanların varlığının onları rahatsız ettiği düşüncesinde. Balat’ın tarihi ruhunun hoşlarına gittiğini gülerek sözlerine ekliyor.
Murat Efe ( Prop House- Kostüm Sanatçısı)
İşletmesinde kostüm ve aksesuar tasarımı yapılan Murat Efe, Balat’a geleli altı sene olmuş. Beyoğlu’ndan buraya gelen Efe, semti oralara göre daha çok sakin bulduğu için tercihini Balat’tan yana kullanmış. Semtte yaşanan, değişim adı altındaki garip sürece şahit olduklarından bahsediyor. Bu sürecin çok hızlı ilerlediğinden yakınarak Balat’ta bir sürü cafenin açılıp kapandığını bazen el değiştirdiğine dikkat çekiyor. Ticari yönden Balat’ın insanlar için bir hayal kırıklığını olduğunu söylüyor.
Salih Yavuz ( By Carve Cafe Sahibi)
Cafesine kedisinin ismini koyan Salih Yavuz, aslında bir mimar olduğunun altını çiziyor. Balat’tan geçerken burayı çok beğendiğini ve bir an önce cafe açmak istediğini sözlerine ekliyor. Bölgeyi seçmesindeki en önemli sebebin tarihi dokusu olmasını söylüyor. Bütün bu güzel sebepleri bir yana, Balat’ın her açıdan biraz daha gelişmesi gerektiğini düşünüyor.
Sokaklarda gördüğümüz yapıların eski tarihi koruduğunu ama yenileşme nedeniyle yıkılıp yeniden yapılan binaların var olduğundan bahsediyor. Mimar gözüyle baktığı Balat, kendisinin gözünde yapıların gitmesi ve çevredeki insanların kendini geliştiremiyor olması şikayetçi olduğu konular arasında.
Selin Başoğlu ( Mitis Mantı ve Cafe Sahibi )
Asıl mesleği sigortacılık olan Selin Başoğlu, Balat’ta dükkan açma hikayelerinin çok ilginç olduğunu anlatıyor. Kendilerine ofis ararken Balat’ta yaşayan arkadaşının son bir senedir semtteki değişimlerinden bahsetmesiyle cafeyi açmaya karar verdiklerinden söz ediyor.
Hem sigortacılık mesleğini yaparken bir yandan da cafelerini işletiyorlar. Balat’ta çok entelektüel insanların olduğunu ve gayet düzgün nezih insanların yaşadığını söylüyor. Karaköy kahvecisi açıldıktan sonra bölgenin içeriye doğru yayıldığını ve Balat’ı da buradaki insanları da çok sevdiğini dile getiriyor.
Comments